Què és això?

El gat de Schrödinger, la relativitat d’Einstein, l’escalfament global, la doble hèlix de l’adn… Si coneixes aquests conceptes tot i no ser un científic, és probablement gràcies a la divulgació científica. La ciència sempre s’ha caracteritzat per l’ús d’un llenguatge molt especialitzat, exòtic i, de vegades, obscur. No és un fet capritxós: aquest llenguatge tècnic respon a la necessitat de precisió, rigor i exactitud que existeix dins l’àmbit científic. Tot i així, és innegable que aquesta «anomalia lexical» contribueix a allunyar la ciència del gran públic. És aquí on entra en escena el divulgador: s’encarrega de «traduir» les teories i descobertes científiques a un llenguatge menys especialitzat i comprensible per a la resta dels mortals.

No obstant això, una vegada salvada la barrera lexical, encara en resta una segona: la barrera lingüística. Potser no n’ets conscient si la teva llengua materna és l’alemany, el castellà o, especialment, l’anglès, però aquelles llengües que posseeixen un nombre més petit de parlants (cas del suahili, l’èuscar o el gallec) tenen una disponibilitat de literatura científica molt més reduïda: els científics gallecs acostumen a comunicar les seves descobertes en castellà o anglès per a assolir un públic el més gran possible, els llibres molt especialitzats no resulten econòmicament rendibles de traduir a llengües tan poc esteses… Tots aquests factors aprofundeixen encara més la bretxa que existeix entre les «grans llengües» i la resta d’elles.

Aquesta és la meta de Ciención de Breogán. No hem nascut per produir nous articles divulgatius en gallec (tampoc no ho descartem, però ja hi ha portals, com ara GCiencia, que ho fan amb millors resultats que els que podríem atènyer nosaltres), sinó per traduir aquells articles que ja han sigut publicats en altres llengües i que, segons la nostra opinió, també mereixen ser oferits al públic de parla gallega.

Sigues benvingut (o benvinguda) a Ciención de Breogán! Navega pel bloc, comenta, manifesta’t i, si tens algun suggeriment més privat, no ho dubtis: envia’ns un correu a cienciondebreogan@gmail.com. A reveure!